به چه محصولاتی پروفیل می گویند و کاربرد آن ها چیست؟!
می توان گفت که پروفیل ها مقاطعی هستند که کاربرد فراوانی در انواع صنایع دارند. کلمه پروفیل در لغت به معنای ثابت بودن مقطع در یک طول مشخص است. این قطعات بر اساس جنس و استحکامی که دارند در موارد بسیار فراوانی به کار برده می شوند. عمده کاربرد این مقاطع را می توان ساختن در و پنجره های آهنی دانست. حال قصد داریم در این مقاله شما را با دسته بندی های مختلف آن آشنا کنیم.
دسته بندی های در نظر گرفته شده برای انواع پروفیل
می توان گفت که پروفیل ها دارای دو دسته صنعتی و ساختمانی می باشند. پروفیل های صنعتی آن دسته از محصولات هستند که در صنایع مختلف از جمله از نظامی و خودروسازی به کار می روند. در مقابل پروفیل های ساختمانی در ساخت پنجره ها استفاده می شوند. کاربرد پروفیل های ساختمانی نسبت به پروفیل های صنعتی بیشتر است. به همین منظور در ادامه به معرفی بیشتر این محصول می پردازی.
پروفیل های ساختمانی بر اساس شکل ظاهری و نحوه ساختی که دارند دارای انواع گوناگونی می باشند. از نظر ساخت می توان سه دسته پروفیل نورد سرد، نورد گرم و مرکب را در بازار مشاهده نمود. طول موجود در این محصولات که امروزه در بازار به فروش می رسند 6، 12 و 14 متر می باشد. نحوه ساخت ان ها با استانداردهای مختلفی است. استاندارد اروپایی DIN مشهورترین استاندارد به کار گرفته شده در ساخت این محصولات است.
از جمله کارخانجاتی که این محصول را با استاندارد اروپایی طراحی و تولید می کند کارخانه ذوب آهن اصفهان می باشد که پس از ساخت روانه بازار می نماید . سایر کشورها از استانداردهای دیگری برای طراحی و تولید این محصول استفاده می کنند. به عنوان مثال می توان گفت که کشور آمریکا این محصول را بر اساس آیین نامه های AISC و ASTM می سازد .
پروفیل ها از لحاظ نحوه ساخت به چند دسته تقسیم می شوند؟!
پروفیل ها از نظر ساخت به سه دسته مختلف تقسیم می شوند. این سه دسته بندی شامل نورد سرد، نورد گرم و مرکب می باشد.
نورد سرد: این محصولات از دسته محصولاتی هستند که در همان مراحل اولیه ساخت شکل دهی می شوند و بعد از خم کردن و پرس به مرحله نهایی می رسند و ناودانی ها ایجاد می شوند. پروفیل ها در بیشتر مواقع در بخش های سبک ساختمان از جمله سقف کاذب، چارچوب در و پنجره و ناودانی ها به کار می روند.
نورد گرم: شمش متریال ساخت این محصولات می باشد . شکل خروجی این پروفیل ها قوطی مانند می باشد.
مرکب: از ترکیب پروفیل های سرد و گرم مرکب ها تولید می شوند که به دو نوع باز و بسته تقسیم می شوند.
پروفیل ها از نظر شکل ظاهری به چند دسته تقسیم می شوند؟!
به طور کلی از لحاظ شکل ظاهری می توان پروفیل ها به دو دسته باز و بسته تقسیم کرد. این دو دسته شامل پروفیل های بسته و پروفیل های باز می باشند.
پروفیل های بسته: علت نام گذاری این پروفیل ها بسته بودن شکل ظاهری آن ها است. موارد استفاده این محصول به شکل زیر می باشد:
• لوله و قوطی
• درب و پنجره ساختمانی
• درب های کرکره برقی
• پروفیل UPVC
پروفیل باز: علت نام گذاری این محصولات نیز شکل ظاهری آن هاست. تیرآهن، تسمه، میلگرد، چهارپهلو، ناودانی، نبشی، هاش از تولیدات این دسته می باشند.
محصولات فولادی براساس استاندارد اروپایی کدام اند ؟!
نیم رخ I شکل تیرآهن
این پروفیل ها از دسته نیم رخ های تیپ I به حساب می آیند که از مهم ترین نیم رخ های مورد استفاده در ساختمان های فلزی می باشند. این نیم رخ ها در انواع IPb ، IPE و INP راهی بازار شده اند.
تیرآهن IPB
نامی که این نوع تیرآهن در ساختمان سازی به آن معروف است مقطع I شکل بال پهن و یا H شکل می باشد. عرض بال موجود در این محصول برای پروفیل هایی تا عمق 300 میلی متر که عمق مقطع برابری دارند به شکل یکسان است. موارد استفاده این مقطع به شکل تکی است که برای ستون مورد استفاده قرار می گیرد. در سه نوع سبک؛ متوسط و سنگین در بازار مشاهده می شود.
تیرآهن IPE
این نوع تیرآهن از پهنای بال بیشتری برخوردار است و برای اتصالات از نوع پیچی و پرچی بسیار مناسب ترند و مورد استفاده قرار می گیرند. کاربرد اصلی در نظر گرفته شده برای این محصول عضو خمشی بوده وازخواصی همانند تیرآهن INP بهره می برد.
تیرآهن INP
این محصول از پر کاربرد ترین نوع تیرآهن می باشد. با این وجود نمی توان به شکل تکی از آن برای ستون استفاده کرد و باید به صورت مرکب به کار گرفته شود . علاوه بر این به دلیل وجود شیب در بال های آن به هیچ عنوان نمی توان برای استفاده در اتصالات پیچی و پرچی آن ها به کار برد.
نیم رخ ناودانی
این محصول با عنوان ناودانی در بین عموم شناخته می شودو از یک محور تقارن برخوردار است. پس می توان گفت که به صورت تکی ، فاقد مقاومت خمشی است و بهترین کار آن است که به عنوان یک عضو خمشی تیر و به صورت دوبل به کار برود. از موارد کاربرد این مقطع می توان به ستون های مرکب، تیرهای مشبک ، خرپا و بادبند می باشد. همچنین به صورت تکی جهت سقف های شیب دار اشاره کرد.
نیم رخ L شکل نبشی
از مهم ترین پروفیل های ساختمانی موجود در بازار نبشی می باشد که به صورت بال مساوی و بال نامساوی مشاهده می شود.کاربرد اصلی که می توان برای آن در نظر گرفت تقویت ورق های فولادی و اتصالات در ساختمان سازی است. امکان استفاده از آن به صورت تک و دوبل وجود دارد و در طول های 6، 12 و 15 متر موجود می باشند. می توان گفت که در نبشی با بال های مساوی پهنای بال ها با یکدیگر مساوی اند و در نبشی با بال های نامساوی پهنای بال ها نابرابر هستند. برای به کار بردن این محصول در نقشه های ساختمانی از L استفاده می شود و پس از آن نیز یک عدد قرار می گیرد که این عدد به پهنای بال ها و یک عدد مربوط به ضخامت مرتبط می باشد.
نیم رخ سپری T
پروفیل های T شکل به نام سپری شناخته می شوند و در ساخت اعضای مرکب و اتصالات سازه های فولادی مورد استفاده قرار می گیرند. سپری ها از اندازه های مختلف قاعده و ارتفاع بهره می برند و بزرگ ترین ایراد موجود در ان ها مقاومت خمشی کم آن ها و سطوح مایل به بالمی باشد که باعث مشکل زیادی در اتصالات می شوند. در ساخت خرپا ، در و پنجره، سقف شیروانی و اسکلت سقف کاذب می توان آن را به کار برد.
نیم رخ Z
شکل ظاهری این پروفیل Z می باشد و با عنوان نیم رخ زد نیز شناخته می شوند. در پوشش سقف های شیب دار و کشتی سازی می توان از آن استفاده کرد. این نوع پروفیل ها با حرف z مشخص می شوند و عددی که پس از آن نمایش داده می شود بیانگر ارتفاع پروفیل است.
ورق و تسمه
دو دسته ورق های فولادی را می توان نوع ساده و آجدار دانست که می توان در ساخت مقاطع فولادی ، پوشش و اتصالات آن ها را مورد استفاده قرار داد. نا گفته نماند که ورق هایی که عرض کمتر از 160 میلی متر داشته باشند تسمه نام دارند. این محصولات معمولا در طول 12 متر و حتی 15 متر نیز توانایی استفاده شدن را دارند. نقشه های مهندسی با علامت PL مشاهده می شوند. اعدادی که بعد از این حروف به چشم می خورند بیانگر طول، عرض و ضخامت ورق و تسمه هستند.
موارد مصرف پروفیل ها
پروفیل ها انواع مختلفی دارند که در عرصه بازار به چشم می خورند. با این وجود کاربرد های بسیار زیادی نیز خواهند داشت.. حال قصد داریم برخی از این کاربردها را به شما معرفی کنیم.
• پروفیل های مربع و مستطیل با مقطع کوچک برای نرده های فلزی و در و پنجره ساختمان؛ کناره راه پله ها و نرده کشی اطراف کارخانجات به کار می روند.
• پروفیل های مربع و مستطیل با مقطع بزرگ برای تولید اسکلت فلزی و ستون مورد استفاده قرار می گیرند.
• برای شاسی تریلرها و نفت کش ها به کار می روند.
• در صنایع خودروسازی مورد استفاده قرار می گیرند.
• امکان استفاده در ساخت پایه میز و صندلی برای آن وجود دارد.
• قابل استفاده در پوشش سقف سوله می باشند.
• قابل استفاده در ساخت چهارچوب های بزرگ آهنی و قالب های فلزی می باشند.
ناگفته نماند که موارد بالا فقط بخش کوچکی از کاربرد های آن ها به حساب می آیند.